Werkplein Drenthe

"Lean and smart" geluid monitoren voor ProRail

Het Internet of Things (IoT) heeft in een korte periode dingen mogelijk gemaakt die onlangs nog niet denkbaar of gewoonweg te duur waren. Wij maken volop gebruik van die nieuwe mogelijkheden. We hebben ons eigen systeem ontwikkeld waarmee we data uit de leefomgeving kunnen verzamelen. Het systeem is flexibel opgebouwd met modules voor data-acquisitie, overdracht, opslag en uiteindelijk analyse. We hebben ons "Lean and Smart Sensor Network" (LSSN) onlangs ingezet om in opdracht van ProRail booggeluid in kaart te brengen.

We helpen ProRail om het effect van verschillende systemen voor spoorstafconditionering te beoordelen. De vraag was om vast te stellen in welke mate op een bepaalde locatie booggeluid optrad. Op deze locatie passeren maar enkele treinen per dag. Een handmatige meting had binnen afzienbare tijd niet voldoende data opgeleverd om een beoordeling op te kunnen baseren.

Met ons LSSN-systeem was het echter mogelijk om twee weken lang, 24/7  geluid en weerdata te verzamelen, zonder personeel op locatie in te zetten. De flexibiliteit van LSSN kwam hier goed van pas. De monitoringpost combineerde class 1 meetapparatuur met commerciële hardware die de dataverbinding verzorgde. Een bewakingscamera hielp om de exacte tijden van de treinpassages en de passerende materieel types vast te stellen. Een klein weerstation leverde informatie over relatieve luchtvochtigheid en temperatuur.

De meetcampagne leverde twee weken lang tertsband-spectra aan onze LSSN database.

Maar bij ons stopt de trein nooit met "Hier is de data. Graag gedaan."

Ons werk draait er vooral om om betekenis aan de data te geven en inzicht te creëren.

De analyse van de metingen stelde ons in staat om gedetailleerd verslag te leveren in hoeverre er nog sprake van booggeluid was en dus vast te stellen hoe efficiënt de spoorstafconditionering werkt.